Siluman


Jaman baheula dihiji tempat/werwengkon didinya teh kacaritakeun lembur anu kacida sarienen nana jelema ngaliwat kadinya, yen beja didinya ari peting tara aya lampu, pokona paroek jeng loba begal. Lamun aya jalma peting-peting liwat kandinya cak beja sok dicegat garong/begal pokona sakumaha harta nu dibawa ku jalma teh kudu dibikeun ka garong lamun hente diancam bakal dipaehan atawa disiksa.
Caritana yen brgal/garong anus sok nyegat ditempat etateh nyaeta jalma anu cicing di tempat eta, penduduk didinya kusabab kitu jalma sarieuneun liwat kadinya teh. Jeung deui anu jalma anu nempatan tempat eta teh jaragoan utamana jago kadugalan.
Kusabab kitu jalma nyarebutna eta tempat Siluman, lembur Siluman terusnamah.
Eta tempat teh aya di Kabupaten Subang, Kecamatan Pabuaran. Tah ayenamah Silumanteh jadi ngaran Desa nyaeta Desa Siluman. Da ayeunamah aman biasa wae kos daerah nu sejenna eweuh begal eweuh garong, kecuali katukangeun lembur etateh aya trotoang panjang da nepi ayeunage sok sarieuneun jalma liwat kadinya tipeuting mah.
Tah kitu caritana kunaon eta tempat teh disebut Siluman, nu ayeuna Desa Siluman.

15 comments:



Nanggala said...

Peuting......sanes peting ← Tap again to save _

Devy Destiani said...

hatur nuhun.. izin copas kanggo tugas. hehe ^^

sekar mayat said...

siluman .jembatan mak uo sanes

asep mulyakusumah said...

Punten ah bahasa sundana anu leres, ieu mah nu ngadamel sanes urang sunda lepat nyerat sanes kieu "cak beja" kedahna "ceuk beja" sareukseuk katingalina. pami tiasa editan deui seratana.

Karina Jelita said...

Mohon bantuannya ya, ini amanatnya dalam bahasa sunda apa ya?

Ukhti Ana said...

nice share,.
produsen mukena katun jepang

Tatang Heryani said...

Ieu nu di sebut basa sunda pantura

raquell agustien said...

makasih yah atas informasinya, jangan lupa kunjungi blog aku juga.
QUEENXXX92

RIFQIZAKARIA said...

wios dicopy

Unknown said...

Bang translate jadi bahasa indo bang T_T tugas saya di ambil dari cerita ini ama guru gk ngerti atuh. Tolong bang uaaaa

Sinarvetra Ciamis said...
This comment has been removed by the author.
Hitomi Takahashi Mura said...

siluman curug.!


Cara Tradisional Mengobati Neuropati

Rizqi Tirta said...

nuhun kawan
izin copast yoo

Budak Kampung said...

sanes carita eta mah kirata

Deni Suhendang said...

Bahasana kedah diperbaiki supados ulah salah kaprah kanggo generasi nu ayeuna.

Post a Comment

AJI SAKA

Disadur kana Basa Sunda kenging: Yiyin Jayinah Kacarioskeun mangsa baheula. Pulau Jawa masih mangrupa leuweung jeung jarang kasorang k...